Simor András nyugtat – Zs.P. elemez

Az IMF-el való tárgyalások megszakadása miatt a Fidesz-kormányzás során már másodjára esik a forint. Simor szerint a helyzet mostanra stabilizálódott, másutt további gyengülésre számítanak. (HVG 310 Ft-Euró árfolyamot is rebesget.)

Arról, hogy ez miért hoz új változást a Fidesz életében, Török Gábor írja azt, hogy most válik világossá, az ellensúly nem a hazai pártok, hanem a külföld részéről nyilvánul meg. Ha a Fidesz ugyanazt teszi, mint amit az MSZP tenne, azaz engedne a külföldnek, az politikai bukás volna. Török felveti, hogy a külföldi tárgyalópartnerek felé is esetleg van valami stratégiája a Fidesznek, bár ezt nem látja mi.

Folytassuk innen a gondolatkísérletet. Valójában a külföldi nyomás onnan jön, hogy a Fidesz onnan próbál pénzt szerezni, ahol most jelen pillanatban még van, és ez a bankszektor. A bankadó bevezetése, vagy a lakossági megszorítások növelése közt van a dilemma.

Nyugaton a pénzügyi válság kirobbanása után fogadkoztak, hogy milyen ellenőrzéseket vezetnek majd be, melyek töredéke sem történt meg, a pénzügyi szektor kontra államok vitáját a pénzügyi szektor nyerte meg. A nyugati világ egyik gyenge láncszemévé épp Magyarország válik a napokban. Az IMF véleményem szerint azért harcol, hogy a bankadót vonja vissza a kormány, és a lakosságra terhelje rá a költségeket, a Fidesz pedig azt szeretné, hogy a bankoktól államnak átszipkázott pénzből egyfelől védje a lakosságot, másfelől maga élénkíthesse a gazdaságot, aztán, ha a dolgok jobbra fordulnak csökkenti a bankadót, elvégre hosszabb távon a bankok visszafogása még több veszélyt hordoz a gazdaságra.

Ez a szcenárió viszont a nemzetközi pénzügyi szektor érdekeit képviselő IMF-nek nem tetszik, ráadásul, ha a kormányunk bevezeti a bankadót, az a nyugati világ számára lesz precedens értékű, hogy ezt miért ne tehetnék meg másutt is? A meccs tehát ezen a szinten zajlik.

Visszatérve a Fidesz stratégiájára, a Fidesz tulajdonképp kellő hazai támogatással sarokba szoríthatja az IMF-et, hiszen az IMF egyetlen dolgot még sem engedhet meg, nevezetesen, hogy Magyarország bedőljön. Márpedig, ha nem ad hitelt, és minden elszalad, még ez is megtörténhet, az ilyen válságnak pedig mindig meg van az a kockázata, hogy tovább gyűrűzik, és nem csak minket érint. Ez a Dugovics Titusz magatartás azonban aligha lehet más a Fidesz részéről, mint kommunikációs stratégia, hiszen megvalósítása épp úgy okozná a Fidesz bukását is, mint „mellékesen” az országét.