Zene és környezettudatosság nemzetközi szinten

Ne akarjuk magunkat összehasonlítani Sopronnal? Nem Sopron a cél? Ha valaki valódi városban szeretne élni költözzön oda, vegye tudomásul, hogy még Gödöllő is éppen hogy város, Sopron intézményi komplexitása más kategória. Veresegyház azonban nem csak kisebb, szerényebb adottságokkal rendelkezik, de útját is keresi még, Sopron mintha tudná mit akar.

 

Pedig van negatív hasonlóság, és ez az eladósodottság. Sopron is eladósodott, bár 3 milliárd Ft kötvénykibocsátásából 1,7-et fordítanak az OTP kölcsönök kiváltására, a többit másra (mélygarázs, tűzoltóság stb.) Nálunk a kötvény mind az adósság átütemezést szolgálta, csak a lukakat tömködték, azaz még ebben is jobban állhatnak nálunk. Sopron kulturális központ, és nem iparvárost akar építeni a polgármesterük.

 

Két markáns irányát emeljük ki a városnak, mert mindkettőben nemzetközi sikereket mondhat magáénak. Az egyik a könnyűzene befogadása, a másik a környezettudatosság. A könnyűzenei program csúcsa a VOLT, amelynek során a legkülönbözőbb ízlések elégítődnek ki a folktól (Csík zenekar) a jazzig. A nagy durranás persze Billy Idol szereplése, aki el is kápráztatta a közönséget.

Sopron tehát nem idegenkedett attól, hogy könnyűzenei fesztivált tartsanak Van színpad és hely, és bizonyára némi kellemetlenség is pár napig a tömeg miatt. Akar-e Veresegyház a fiatalok vonzó központja lenni? Ha igen, épp ideje megbarátkoznia a könnyűzene okozta kellemetlenségekkel, ha nem, felejtsük el az ötletet.

A másik a környezettudatosság, amelyben Sopron mára tekintélyt vívott ki magának. Valahol a virágos Magyarország város versenyben kezdte, melyet 2009-ben megnyert, így 2010-ben nemzetközi szinten képviselheti országunk. (Hajrá Sopron!)

Ahogy azt már másutt is megírtuk, ez nem csupán virágokról szól, hanem fejlesztésekről, külterületek funkcióinak átgondolásáról, gondozott parkokról, botanikus kertekről, főtérről. Szépen halad Veresegyház főtéri projektje, közel van Gödöllő is, idecsábítható tőlük is valami, s van már virágos porta versenyünk is, amivel persze még az országos versenyre sem nevezhetnénk be.

Oly messze vagyunk Soprontól, mint Makó Jeruzsálemtől, de a baj nem ez, hanem hogy még az irány sem biztos, a mostani átgondolatlan, átpolitizált és kicsinyes. Egyedül az iparosítási bűvölet a biztos, amit viszont a lakosság jelentős része nem néz jó szemmel abban a formában, ahogy eddig zajlott.

Olvasnivaló: