A Fidesz médiatörvényt alkot

Igen, de egyfelől milyen eljárással? Azért itt dolgoznak szakértők és az egész szakma is egyezkedik, keresik, és meg is találják a közös nevezőt. Se rájuk, se a többi politikusra nem volt kíváncsi a kormánypárt. Az eljárásmenete botrányos, ebben igaza van a Jobbiknak, amelyik talán először jelentette ezt ki, de nem csak az ellenzéki pártok értenek ezzel a kritikával egyet, hanem a MÚOSZ-tól kezdve az Nemzeti Médiai Kerekasztalig mindenki nyilatkozott már.

Részet Lázár András (www.nemzetimedia.hu) Orbán Viktorhoz írott leveléből: Péntek óta ismerjük az Önök szándékait, noha ezeket önálló képviselői indítványként, s nem a kormány javaslataiként helyezték el az országgyűlés honlapján. A szabályozandó kérdések a teljes magyar társadalom alapvető életviszonyait érintik, ezért úgy véljük a jogalkotási törvény 18., 2o., és 28.§ szabályait ez úton sem lehet megkerülni.

Első ránézésre vannak semleges, de sok energiát igénylő átalakítások a törvénytervezetben, mint pl., hogy három kuratóriumból a közszolgálatban egy lesz. Sok ilyen intézményi átszervezésjavaslat van, amire szakértőként azt lehet mondani, hogy na és aztán, bár nyilván át kéne nyálazni rendesen. Többen, pl. a Világgazdaság is összefoglalja ezt a szerkezetátalakítást.

Aztán vannak pozitív szabályok, mint pl. a forrás elhallgatásának jogi lehetősége, az újságírói szabadság ilyeténkép sokat erősödik, ez kétségtelenül nagyon progresszív, és a demokratikus világ legjobbjai közé tartozó szabályozás lenne.(A 2008-as médiatörvény tervezetet épp emiatt torpedóztuk meg, és úgy tűnik csak volt ennek foganatja.)

Ami az Internet szabályozási szándékról szól, azt alighanem tudomásul kell venni. Legalábbis azt, hogy ilyen irányba szabályozás kell, persze az is átgondolást igényel még, hogy egy bloggal szemben más elvárásokat fogalmazhat meg a jogalkotó, mint egy professzionális hírtevékenységet őzővel szemben.

Aztán van olyan, amiről a Fidesz azt gondolhatta, hogy szintén nagyon előremutató, pedig szerintem a kérdés jóval bonyolultabb, ez az, amikor arról beszélnek, hogy az újságíró átmehet nyomozóvá, és titkosszolgálati eszközöket is használhat. Maga a fidesz is belátná, hogy ez nem helyes, ha hagyná, hogy vita legyen a törvény előkészítés során. (Jelzem az amerikai médiaetikai önszabályozás sem javasolja ennek lehetőségét, egy könyvemben /Médiaetika/ hosszan ki is fejtem mi a baj az újságírói szabadság ilyetén kiterjesztésével társadalmi szinten és újságírói szempontból egyaránt, s valszínű a mostani törvénytervezettel szemben ezt fogom majd kommunikálni.)

A „válaszadás joga” szabályozás abszurditásáról a printelt médiában pedig, mely szerint mindenkinek biztosítani kell a helyet, aki úgy érzi kicsit megsértették már nyilatkoztam a napokban. Ld. Vásárhelyi Mária és Bayer Judit véleménye mellett az enyémet, is, melyek inkább kiegészítik egymást, mint ellentmondanának. Ld itt.

A törvénytervezet linkje: http://www.parlament.hu/irom39/00363/00363.pdf