Ki a felelős a „választási botrányért”?

A választási műsorok nem indulhattak el 19 órakor a kampánycsend kitolódása miatt. A média túldramatizálva botrányt kiáltott, de a két forduló közt a pártoknak is érdekében áll erős kampányra váltani, és ezt központi témává tenni.

Az OVB eddig nem ismerte el a felelősségét, arra hivatkozva, hogy a kormány tehet erről. Az ellenzék egyrészt okolhatja majd Bajnai Gordont, hiszen ő nyújtotta be a törvényjavaslatot (már van erre média példa), de értelmezheti a Fidesz örömét szándékosan elvenni akarók akciójaként is (erre is hallhattunk már példát, a Hír Tv stúdiójában pl. Németh Erzsébet igyekezett helyretenni társai ilyen jellegű öszeesküvéselméletét).

A kormány hivatkozhat arra, hogy a parlament a módosítást nagy többséggel fogadta el (tehát minden párt felelős), vagy áttolhatja a felelősséget az Alkotmány Bíróságra, mely kérte a törvénymódosítást. Budai Bernadett gyanúsnak nevezi az egészet (értsd ellenzéket), mert hogy olyan későn jöttek a szavazók. ld itt. Azaz nekik is van egy összeesküvéselméletük, aminek a neve Kubatov-akció.

Végezetül a felelősség visszaszáll az OVB-re, akik a kampánycsend kitolását negyed óra késéssel jelentették be, aztán nem azzal foglalkoztak, hogy miképp gyorsítsák fel a folyamatot, milyen technikai tanácsot adjanak, hanem hogy igazuk volt-e a jogértelmezésükben, hogy kitólták vagy sem.