Megújul a Főtér

Ezúttal ne a pénzt nézzük, tegyük fel, hogy az önrész is megvan. Bár nem mehetünk el amellett a tény mellett, hogy ha kölcsönt veszünk fel önrészre, abból olyan beruházást kell immár létrehozni, ami hoz pénzt, s nem pedig a fenntartása miatt visz. De ez csak egy felnőttes észrevétel, ami nem hagy minket álmodni.

Ha viszont álmodunk, miért nem olyat, és oda, ami valóban kell? (Ez a tavak környékének a színvonalemelése.) nos azért, mert mindig arra lehet pályázni, amire a pályázatot kiírták, és az város központ rehabilitáció. (Mindig arra kell pályázni, amit kiírtak? – Mennyivel jobb lenne, ha volna egy hosszutávú jövőkép, és az önerőt mindig arra tartanánk, ami felé el kívánunk mozdulni.)

S ha már mindig belekapunk abba, amibe épp lehet, és ha el is adósodunk miatta, mégiscsak létrejön valami érték. – létrejön, igaz, valami mindig születik, és épületeknél ráadásul mindig valami olyan, ami túl él minket, egy városközpont akár generációk sokaságát éli túl.

Ilyen szemmel tessenek megnézni a képet. Középen az parkoló, nem zöld terület. A tervezett ikertér-megoldás annak köszönhető, hogy a jobboldali már létező teret nem sikerült befejezni, lezárni, az ott lévő magántulajdonban lévő ház lakói miatt. Nem megegyeznek valamiképp az érintettek, hanem építenének mellé még egy teret (rossz nyelvek szerint megint csak egy felet, mert annyira volna pénz, aztán a másik fél a jövő homályába vész.)

A Veresi Krónika márciusi száma úgy kommentálja a tavasszal kezdődő munkálatokat, mint egy tudatos koncepció megvalósulását, szervesen illeszkedő tevékenységet. Még szerencsénk, hogy ugyanaz az építész s ezért ugyanaz a stílus várható.

Csak azt tudnám minek kellett odatervezni az új tér jobboldalára a lezáró házsort, s ebből a pénzből miért nem inkább megvásárlásra kerül az a néhány ház, ami miatt a nagy tér nem alakulhat ki. Miért nem gondolja azt a tisztelt építészeti iroda, hogy ez pusztán politikai kérdés, azaz, az ott lakó magán személyekkel egyezség köthető (egy új vezetés számára), miért zárja le saját új épületekkel még maga is az egységes és kívánatos térszerkezetet?

Gondolatban vegyék ki a két tér közepén lévő néhány magánházat, és képzeljék el, hogy miként lehet megoldani az új teret, ha középre benyúlik egy új házsor. Ha nem tudják megoldani, akkor gond van, az elfusizás gondja. Ami most jónak tűnik, hosszú távon a következő építésznek sok pénzébe és bosszúságába kerülhet majd.