13 miliós büntetés helybenhagyva

Veresegyházon a GE és a város közötti területen a budapesti metróépítésből származó nagy mennyiségű illegális hulladéklerakás történt. A szóbeli megrendelő Pásztor Béla polgármester volt. A hatóság postázta az ÉVÉ-nek 2009. nov. 17-i keltezéssel a határozatot, melyben helybenhagyta a fellebbezés előtti ítéletét, és a városra kirótt bírságot. A történetnek ezzel vége, ha csak nem fordul valaki bírósághoz.

Mostanra minden fellebbezési lehetőséget kihasználtak az érintettek. A városvezetés még azt is elérte, hogy az egész eljárás újrainduljon. Még szakértőknek is fizetett, hogy a sittmennyiségről küldjenek egy másik jelentést. A gödöllői székhelyű Belemnites Kft 4%-osnak minősítette azt a hulladékmennyiséget, amit a hatóság előzetesen és utólagosan is 40%-nak. Ennek a BD-ügynek még az utószele is egészen elképesztő.

Hatósági eljárás téren az időt nem lehet tovább húzni, az lezárult. Lehet még 30 napon belül a bírósághoz fordulni, de ez aligha következik be. Az ÉVE többet nem fellebbez azért, hogy ne a várost büntessék. Pásztor Béla valószínűleg nem fellebbez, mert a bíróság a végén az ő személyes felelősségét mondaná ki, s jelen állapottal jól jár, hiszen a várossal tudja megfizetetni a büntetést. A testület nem valószínű, hogy a bírósághoz fordul, nem fogják beperelni a polgármestert. (Már a korábbiakban is számtalanszor felkértük őket, hogy legyenek szívesek tájékoztatni a hatóságot, hogy nem ők kérték a sittlerakást, ugyanis a mi sorozatos fellebbezésünket azzal utasították el, hogy honnan tudja a hatóság, hogy nem az önkormányzat rendelte meg a sittlerakást, erről ők semmilyen bejelentést nem kaptak – úgy tűnik a miénket nem számították annak.)

A hatóság sajnos nem válaszolt a minduntalan feltett második kérdésünkre sem. „Mivel tudják garantálni, hogy a terület rehabilitációja megtörténik?” – Mint tudják, nekünk a Kisréttel nagyravágyóbb terveink vannak, mint az ipari létesítmény rárakása. (Ez az a terület ami a Csonkásfürdőtől a macikig egységes turistavonzó komplexummá tehető. Ld. erről még DUGÓ-kampányunk.) A polgármester ugyanis nem csak azért keres megszállottan ipari befektetőket épp erre és csakis erre a területre, mert bosszút akar állni a csonkási lakosokon, hanem azért is, mert ha találna, a területpusztítás bűnjelei eltűnnének.

A képviselőtestületnek már csak etikai okokból is vissza kellene utasítania minden Kisrétre vonatkozó pályázati kiírást. Ami a Kisréttel történik, az ugyanis nem a város érdeke, hanem egyetlen ember ötletelésének, s aztán a hibák takargatásának története.