Dr. Réthy Lajos immonologus levele

Kedves Szülőtársak/Sorstársak, Mivel hivatásomból és munkakörömből fakadóan (gyermekgyógyász , immunológus, Orsz. Gyermekegészségügyi Intézet) ) módomban állt az elmúlt hetekben az újabb szakmai információkat első kézből megkapni, engedjék meg, hogy tényszerűen közreadjam mindazt, amit fontosnak tartok megosztani, a teljesebb tájékoztatás érdekben, a rendelkezésre álló szakmai anyagok felhasználásával.

Remélem, segít az eligazításban, és annak eldöntésében, hogy oltassuk –e gyermekeinket, magunkat és családtagjainkat, mivel tehetünk lelkiismeretünk szerint a legjobbat gyermekeink és a felnőttek számára az adott helyzetben. Tehát a tények:

A pandémiás, A(H1N1) influenza vírus (új influenza vagy sertésinfluenza néven is ismert) mind genetikailag, mind biológiailag új, az eddigi tapasztalatok szerint igen stabil vírus, mely a déli féltekén már körbejárt, és ismét egyre több fertõzést okoz az északi féltekén is. A megszokott (szezonális) influenza mellett ezért számítanunk kell a szezonális járványt vagy pár héttel megelőző, vagy – szerencsétlenebb esetben – azzal nagyjából egy időben zajló pandémiás influenza vírus okozta tömeges fertőzésekre is. A legdöntőbb különbség a két fajta influenza között az életkori megoszlásban van – az A(H1N1)–re ugyanis az 1957 után születettek szinte teljes körűen fogékonyak, így közülük fog várhatóan kikerülni a legtöbb beteg is, a legtöbb komplikált fertőzés is és szövődményes influenza is.

A Magyarországon kifejlesztett Fluval P vakcina egyike az Európában jelenleg elismerten hatékony és ajánlott vakcináknak (lásd Pandemic vaccines, www.eurosurveillance.org ). A vakcina élő kórokozót nem tartalmaz, a WHO- által idén kiadott törzsből (és nem a harmincas évekből származóból! ) készült, de hasonló technológiával, mint a hagyományos szezonális influenzák ellen egyébként a WHO ajánlások szerint aktuálisan évente frissen előállított vakcina (Fluval AB, amiből kb. 16 millió dózist már az ország felhasznált az elmúlt évtizedekben különösebb baj nélkül).

Viszont mivel a Fluval P teljes elölt vírust tartalmaz ezért várandós kismamáknak és 3 éves kor alatti gyermekeknek -ha van rá lehetőség – akkor nem ezt, hanem az u.n „split”(hasított) vakcinát javasoljuk. Ennek oka, hogy várandósoknál és 3 éve kor alatti gyermekeknél nem lehet kizárni esetleges mellékhatásként ritkán kisebb láz jelentkezését- és a láz ezekben a korcsoportokban nem kívánatos. A split (hasított) vakcina ilyen mellékhatást nem okoz, bár a védettség sem olyan tartós (de ebben a szezonban azért tart az is)

A Fluval P stabilizáló anyagként tiomerzált , adjuvánsként aluminium foszfát gélt tartalmaz. A tiomerzál vízoldékony, etil származékként a szervezetből –még újszülötteknél is! napokon belül teljes mértékben kiürül, ártalmatlan: a tetanusz toxoidban, amivel mindenkit immunizálnak, ugyanez van. Az Al-foszfát gél szintén évtizedek óta alkalmazott, kipróbált adjuváns, ezt szintén sok kötelező védőoltásban alkalmazzák régóta baj nélkül.

A pandémiás influenza szempontjából nemcsak az egyébként egészséges, hanem a különböző krónikus betegségekben, anyagcsere-betegségben, a rosszindulatú daganatos betegségben szenvedőknél alapbetegségük, vagy annak kezelése miatt sérült immunitású, ill. autoimmun betegségben szenvedő, vagy szervtranszplantált gyermekek influenzás kockázata is kiemelten magas! Az utóbbiak esetében a környezetük alapos oltottsága mellett egyedi elbírálással kell az oltásokról dönteni, melyhez az ilyen gyermekek oltásaiban tapasztalt védőoltási szaktanácsadók segítenek, mivel influenza elleni védőoltásuk minden európai országban ajánlott a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően.

Fontos leszögezni: Az egészséges, épp immunrendszerű fiatalok sem találkoztak hasonló antigén-szerkezetű influenzavírussal eddig! Egy esetlegesen elkapott influenza szövődményei náluk is sokkal súlyosabbak lehetnek bármilyen oltási reakciónál: másodlagos baktériumos felülfertőződés okozta tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás mellett a későbbiekben akár krónikus autoimmun betegségek is kialakulhatnak. Az esetek egy részében sajnos fatális is lehet a betegség, amit a déli féltekén már lezajlott járvány mellett nyugat-európai példák is igazoltak. Vagyis nem elegendő az ép immunrendszerben” bízni! (Csak Angliában tízezrek betegedtek meg az elmúlt hetekben, ott jelenleg több száz embert kezelnek intenzív osztályokon. Éppen tegnap Angliában aktuálisan 157 ember volt közülük válságos, életveszélyes, halál közeli állapotban a publikus statisztikai jelentés szerint, szinte valamennyi ép immunrendszerrel! – azt már a brit sajtó írta meg, hogy közülük pl. egy fiatal nőt mentőrepülővel kellett Svédországba vinni mert Angliában már nem volt szabad lélegeztetőgép !. (Angliában sajnos ez a sztori és egy 5 éves kisgyermek nem régi influenzás halála kellett ahhoz, hogy a sajtó a témát újra felkapja- látványosan meg is emelkedett az oltást igénylők száma az elmúlt hetekben… )

Az oltási mellékhatások kockázata (esetleg enyhe láz vagy pár napos kisebb izomfájdalom) –a fentiekhez képest elhanyagolható! Felmerült még körözött anyagokban a bénulásos tünetekkel járó Guillen-Barré szindróma is, mint szövődmény. A Guillen-Barré szindróma az oltottak körében azonban rendkívül ritka: Egymillió oltásra legfeljebb egy eset jut. Azt is tudni kell, hogy a Guillen-Barré szindróma előfordulása influenza időszakban oltástól függetlenül is mindig megemelkedik. Kóreredetét és patomechanizmusát pontosan nem ismerik.

Szóba került az is, hogy a védettség az oltás után alacsony, pár százalék, ami szintén nem igaz! Minden engedélyezett oltóanyagnak legalább el kell érnie a 90-95%-os védettséget adó hatékonyságot, azaz 100 oltottból 90-95 teljesen védett lesz- de a maradék pár százalék, akit a vad vírus mégis megbetegíthet, is jóval enyhébb tünetekkel és hamarabb vészeli át a betegséget, mint azok, akiket nem oltottak. A magyar oltóanyag is ugyanezt tudja, furcsán hangzik, de jelenleg szinte az egyik legjobbnak tűnik – ennek az is az oka hogy szerencsére az előállító labor valóban jó , tapasztalt, kitűnő szakemberekkel- (a tulajdonosi gárda egy másik téma de itt most nem is ez a kérdés).

Tudni kell azt is, hogy a járvány több hullámban jön, a nagyobb, erősebb rész csak késő ősszel-télen várható, mint ezt a déli féltekei tapasztalatok előre láttatják. (Ott hamarabb kezdődött) Tehát önbecsapás azt mondani, hogy nem kell a járványt komolyan venni, fel van fújva az egész!

Gyermekgyógyászként és immunológusként is, a gyermekgyógyász szakmai kollégium számos tagja véleményével összhangban, de elsősorban a fenti tényekből levonható konklúziók alapján mindenkinek azt tanácsolom, bátran és mielőbb oltassák be gyermekeiket, magukat és családtagjaikat. Egyrészt a megbetegedés kockázata, lehetséges szövődményei miatt, de egyidejűleg ezzel is csökkentve a betegség terjedését a többi ember között is!

Köszönöm a figyelmet.

 

Dr. Réthy Lajos Attila (M.D., Ph.D.)

Fõorvos, vez. tudományos munkatárs

(Gyermekgyógyászat, humángenetika,

Allergologia-Klinikai Immunologia,

Országos Gyermekegészségügyi Intézet

Diószegi u. 64, H-1113 Budapest,

Levelezés: H-1519 Budapest, P.F. 478

Tel: 36-1-365-15-40/132 Fax: 36-1-209-33-37

E-mail: [email protected]

Vez. Egyetemi Elõadó (Immunológia, & Genetika)

University of Vienna, Faculty of Life Sciences

Althanstraße 14, A-1090 Wien, Austria

E-mail: [email protected]

 

Felhasznált források:

WHO, Center for Disease Control, USA anyagai,

www.infovac.hu, www.hgye.hu, www.eurosurveillance.org

Dr. Mészner Zsófia, vakcinológus-gyermekinfektológus (Infektológiai Szakmai Kollégium tagja és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium felkért szakértõje interjúi és szakmai állásfoglalásai)

Egy Dr. Mészner Zsófiával a témában készült szakmai interjú általános érdeklõdése számot tartó részeit is -a szerzõ tudtával – mellékelek: http://us.i1.yimg.com/us.yimg.com/i/yg/img/doc/doc16x16.gifInflu Meszner interjureszlet.doc