A Költségvetési Tanács véleménye

Lehet mondani hogy lesújtó? Vagy olyan kulturáltan fogalmaz az elnök, Kopits György, hogy ez azért túlzás volna. Röviden ismertetjük a riportban elhangzott állításait, melynek alapja, hogy nagyobb költségvetési hiányt prognosztizálnak, mint a kormány.

A kormány nem számol az önkormányzatok, és pl. a MÁV működtetéséből származó veszteségekkel, noha az államházartási törvény ezt már előírja.

Kálmán Olga Kopits Györgyöt mint függetlent mutatta be az ATV-ben. Az interjút ld itt. Kopits kevésbé optimista a hiány betarthatóságának tekintetében. Sőt, főként az önkormányzati szektorról beszél úgy, mint ketyegő bombáról.

Önkormányzatoknál van egy 73 milliárdos elvonás. Kopits szerint az önkormányzatok kölcsönökből fedezik majd ezt az elvonást, ezért kicsit később érződik a probléma, de ezt az időpontot is 2010-re jósolja.

Kopits szerint a fejlett világ még vastüdőben van (értsd élénkítési csomagok), ha ezt lekapcsolják, nem tudjuk mi lesz, az Eurostat jelentése, mely szerint vége a világválságnak, elsietett.

Precedens nélküli az a kölcsönös függőség amiben ma élünk. Ezért Orbán Viktor mikor amellett érvelt Kálmán Olga vendégeként, hogy Magyarország nem függ mástól, csak magától, szerinte nem igaz.

Arra a kérdésre pedig, hogy az adócsökkentés jelent-e új munkahelyeket, a válasza kicsit kitérő volt. Szerinte túl magasak az adókulcsok, ezért alacsonyabbá téve többen adóznának, és ez lehetne a cél, de munkahelyteremtések növekedéséről nem lehet előrejelzést tenni.