Területátminősítés – Mézesvölgy

A legizgalmasabb és minden lakost érintő kérdés a város centruma.

(Itt azért nem színes a térkép, mert a Pestterv összeállításában az véletlenül hiányzik, de nem ez a gondunk, és még csak az sem, hogy a rövidítések kibontását nem könnyítették meg, bár a közeljövőben ez igazán megtisztelő volna.

A baj az, hogy egyetlen átminősítési tervezet indoka nem kerül kifejtésre, mindegyikről úgy írnak, mintha az valami technikai dolog lenne, nem pedig módosítás).

 

A Tópart u – Kinizsi u – Találkozók u háromszög átminősítési szándékát láthatjuk a térképen. A korábbi Ksr besorolást Vt-1-re szeretnék módosítani. (Aki olyan tökéletlen, mint mi, hogy még azt sem tudja mit jelentenek ezek a rövidítések, annak eláruljuk, hogy a Ksr Különleges terület, pl. sport-rekreációs, a Vt-1 pedig településközpont vegyes területek, bár az 1-es szám mibenlétét még nem tudtuk megfejteni.)

Az ÉVE régóta ezt a területet és a környékét tekinti a város lehetséges szívének, és nem tartja véletlennek, hogy a szökőkút körüli rész nem kel úgy életre, ahogy azt várják, hiszen forgalmas városközpont másutt is van, de tó körüli potenciális sétálópark a város lehetséges szívében nincs. Illúzióink nincsenek arról, hogy a fejlesztés a nekünk optimálisnak tartott irányba haladna ezen a területen, de számos kompromisszum elfogadható, ha az kellő indoklást kap. Így első ránézésre a Ksr különlegesen értékest takar, ami a közösségé, a Vt már lazít a gyeplőn. Vajon miért, kinek szánják a területet, mi lesz ott, jó lesz-e az, hogyan függ össze a város szívének átminősítése a városról alkotott vízióval – ami reméljük nem az iparvárosi polgármesteri vízió.

Kérdéseinket megfogalmaztuk és elküldtük a Polgármesteri Hivatalnak. Elsősorban, mint általában nem a város vezetőjének, hanem a szakértőknek a válaszát várjuk, azaz nem politikai nyilatkozatokra, hanem racionális érvekre vagyunk kíváncsiak.