Termálfürdő ipari kilátással

Beszámoló a 2009. július 15-i rendkívüli önkormányzati ülésről

Annak az örvendetes eseménynek lehettünk volna tanúi, ha nem zárt az ülés, hogy az önkormányzat a Csonkásfürdői részen egy 7,8 hektáros területet eladott nettó 630 millió Ft-ért, ahol a vevő 120 szobás öt csillagos gyógy-termálszállodát és hozzátartozó kereskedelmi egységeket épít.

Mint korábban megírtuk, az adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint zárt ülés tartásának elrendelése az önkormányzat vagyonával való rendelkezés és az általa kiírt pályázat tárgyalásakor csak igen szűk körben lehetséges. Jogszerű gazdasági érdekre a legritkább esetben lehet hivatkozni pontosan azért, mert az Alkotmány 61. §-ban garantált alkotmányos alapjoggal szemben háttérbe szorulnak a magáncégek magánérdekei.

Mindennek ellenére ez a sikeres ingatlanértékesítés nem csak azért örvendetes, mert ezzel végre elindul a veresi termálkincs – nagyszabású – rekreációs célú hasznosítása, hanem azért is, mert így esélye van a városnak, hogy az idei csődhelyzetet elkerülje.

Amit meg lehetett tudni a képviselőktől az az, hogy egy frissen alakult Veres SPA nevű Kft. a vevő. (Egy ilyen beruházásra általában projekt-céget hoznak létre, ami teljesen rendben van.) Nem tudták azonban, hogy a Kft. mögött álló tulajdonos(i csoport) szakmai vagy pénzügyi befektető-e, kik ők, és semmilyen szakmai referenciájukról sem tudtak. Nem tudták azt sem, hogy milyen előzetes, opciós szerződést kötött a cég a polgármesterrel, amire már 200 millió biztosítékot befizettek. (Ugyanis nehezen elképzelhető, hogy viszont-biztosíték nélkül ennyit fizetne egy befektető.) Arra vonatkozóan sem tudtak semmi határozottat mondani, hogy milyen szerződési feltételek biztosítják azt, hogy a 120 szobás öt csillagos gyógy-termálszálloda a hozzátartozó kereskedelmi egységekkel valóban megépül, és ha nem, akkor mi történik. (Csak egyszerűen felhatalmazták a polgármestert a – számukra még ismeretlen – szerződés aláírására.) Érthetetlen, hogy hogyan lehet így felelősen dönteni, és ez után még inkább az, hogy tulajdonképpen mit kell eltitkolniuk.

Az aggodalomra az adja az okot, hogy az ingatlanapro.origo.hu web-lapon több hasonló területet kínálnak eladásra nettó 2000-6000 Ft/m2 áron, míg a mi vevőnk 8000 Ft/m2 árat ajánlott. Lakóterületnek a 8000 Ft/m2 ár nem magas, de rekreációs célú fejlesztés esetén – úgy tűnik – igen. (A terület Vt-5 besorolása – településközponti vegyes terület – lényegében nem akadályozza meg a tulajdonost, hogy lakóházakat építsen. Ekkor azonban újabb óvodai, bölcsődei és iskolai férőhelyigény keletkezne az önkormányzat terhére.) Ráadásul a pénzügyi válság hatása miatt az ingatlanárak visszaestek. Most számos szálloda áron alul eladó, akár a Balaton part mellett is. Miért éppen – idegenforgalmi szempontból bevezetetlen – Versesen akar új szállodát építeni valaki anélkül, hogy árkedvezményt kapna?

Pillanatnyilag tehát csak remélni tudjuk, hogy az ígéret szerint történik a fejlesztés. Izgulunk, hogy sikeres legyen. Ennek sikere azért is fontos, mert további 62 hektár vár ugyanitt értékesítésre – szintén rekreációs céllal. Ha a projekt rendben megy, akkor az további hasonlókat generál a környéken, míg ellenkező esetben elmehetnek az érdeklődők.

Ez az ingatlanfejlesztés a környezetre is kihat. A szomszédos területek felértékelődnek, kivéve a szemben levő – GE és Csonkás közti – tervezett iparterületet, mert annak ellenkező hatása van, ami önmagában is fékezi a 62 hektár hasonló célú értékesítését, hacsak ezt az iparfejlesztési elképzelést is nem titkolják el.

Vajon a vevő tájékoztatva lett arról, hogy a túloldalra már készíti a városvezetés az iparterület rendezési tervét?