Közös világ a hátrányos helyzetűekkel – Pécs

Nagyothalló, gyengén látó, mozgássérült, autista, időskorú, csupa hátrányos helyzetben lévő embertársunk, akiknek nem sajnálatra, hanem praktikus megoldásokra van szükségük.

A hátrányos helyzetben lévők életének megkönnyítése egy közösség civilizáltságának mutatója. El lehet érni azt, hogy a segítést a többség nem kegynek, hanem magától értetődőnek tartsa, és kifejezetten jó szemmel nézze, ha a közösség vagyonából áldoznak erre a célra? – Erre a kérdésre kerestünk egy pozitív példát, és nem is kell messzire menni, mert a napokban rendezvényt tart Veresegyház mellett (július 26. Erdőkertesen) a Halmozottan Sérültek Budapest és Pest Megyei Szövetsége és a Kézenfogva Alapítvány.

Veresegyházon alig van még lámpás kereszteződés, és az „természetesen” nem ad hangos jelet. Az akadálymentes közlekedés az újonnan épülő intézményeinkben – épp most mennek a nagy pályázatok a városközpont tovább építésére – már elvárt feltételek az Eu-s pénzekhez való hozzáférésben.

Akárhogy is támaszt feltételeket az Eu, az igazi előrelépések csak azokon a településeken tapasztalhatók, ahol civilek aktív módon tevékenykednek, s ahol ez az igyekezet szakértelemmel is párosul – mert lehet jó szándékúan ártani –, s mindez párosul a városvezetés támogatásával is. Három feltétel egységes teljesülése nyújt csak előrelépést:

• szakértelem

• civil aktivitás és

• városvezetési partnerség.

 

Ha Veresegyházt nézzük, alighanem sok minden hiányzik. Tudjuk leginkább a rossz gazdálkodás miatt elsősorban a pénz, de civil szerveződést sem tudunk, mely felkarolta volna az ügyet. Általánosságban mi vagyunk az átlag, és pozitív példa a ritka. Pedig előrelépni akár még egy vállalkozó is tudna, pl. nincs olyan vendéglátóegység még az országban, ahol az étlapon Braille írással is fel lennének tüntetve az ételek.

A De juRe Alapítvány nevéhez fűződik a közös világ gondolata, még 1996-ból. Pécsnek úgy tűnik volt fogadókészsége ez iránt. Itt működik a Kerek Világ Alapítvány, amely tevékenységével erősíti a kapcsolatot a hátrányos helyzetben élő emberek és a társadalom egymásra találásában: speciális általános iskola, nappali szociális intézmény, támogató szolgálat, valamint különböző programokkal lehet itt találkozni

Már Pécs város honlapja is kicsit eltér a megszokottól, mert olyan tájékoztatást is kapunk, hogy merre érdemes kirándulnunk ha fogyatékosok vagyunk, vagy ha barátunkat családtagunkat szeretnénk megörvendeztetni. A portál például a „guruló gyalogos” szemével mutatja be a nevezetességeket, szálláshelyeket, ajánlott útvonalakat. Emellett számos érdekességet olvashatunk helyi, országos és nemzetközi viszonylatban, legyen szó akár közérdekű, akár bulvár témákról.

Egy az alapítvány által működtetett munkacsoport a web-hozzáférések javítását hivatott megkönnyíteni vakok és gyengénlátó emberek számára. Segítségükkel a megyei és a városi honlap már vakbarát verzióban is olvasható. Vak és gyengénlátó, valamint olvasási nehézségekkel küzdő emberek – ezek is gyakoribbak idős korban – pedig tájékozódhatnak a HVG, a Képmás, a Nők lapja (további kínálatként az Esély és a National Geographic) újságok, magazinok felolvasott számaiból a hangosújság weboldalán.

Médiaprogramok és rendezvények is megvalósulnak, az alapítvány több műsorsorozata szerepelt már rádióban, újságban, televízióban. A Pécs TV az első olyan helyi televízió, amely a fogyatékosügy mellé állva Keresnyei János korábbi ügyvezető segítségével megvalósította az integrált híradót, amely a helyi híradón belül mutat be fogyatékos emberekről és fogyatékos embereknek szóló híreket egyaránt. (Ezekben a dolgokban a BBC járt a világ élén, de miért is kéne megvárni, hogy a magyar közszolgálat fejlődjék, mikor a helyi szintek is adottak?)

Veresegyház persze nem reménykedhet kulturális főváros címben, sőt, még helyi televíziója sincs. Ettől azonban még számos területen felkarolhatna hasonló ügyeket. Saját jó hírét így öregbíthetné, adottságai alapján leginkább az időskorú gondozás nemzetközileg is számon tartott helyévé válhatna. Egészségügyi intézménye (Misszió), termálvize, rehabilitációs központtá tehetné. Piaci vállalkozás szintjén ez akár az idősek luxusellátását is magába foglalhatná.

Pécset már felismerték a közös világ fontosságát, amellyel nemcsak a fogyatékossággal élő embertársaik életét tették és teszik ténylegesen élhetővé, hanem a társadalom tagjainak mindennapjait is könnyebbé és kellemesebbé formálták, a városban élő idősekét is. Nem akartak mindezzel gazdasági előnyökre szert tenni, vagy pr babérokat aratni. A gazdasági előrelépés azonban nem mond szükségképp ellen a humanitásnak.

 

Képzeljék el, ha holnap Veresegyház és Pécs együtt akarná megvalósítani külföldieknek és hazaiaknak a fizetett luxusú idősek otthonát, vajon Veresegyház milyen eséllyel indulna egy ilyen versenyben? – Nyilván esélytelen volna, de nem a mértetbeli különbségek miatt, hanem amiatt, hogy itt ilyen útra még nem léptek rá. Valamilyen úton minden városnak el kell indulnia, ki kell találnia magát, a legjobbak közé kell kerülnie.

Olvasnivaló:

Baranya megye honlapjának akadálymentes változata – http://www.baranya.hu/akadalymentes/

Pécs város honlapjának akadálymentes változata – http://vakbarat.pecs.hu/

Hangosújság.extra a különböző újságok és magazinok felolvasott változata – http://www.hangosujsag.extra.hu/
A városlakó.pécs.hu portál helyi, országos és nemzetközi hírei –http://varoslako.pecs.hu/megvaltozott/

A Kerek Világ Alapítvány honlapja, amelyen megtalálhatók a tevékenységeik + egy cikk az alapítvány munkálkodásáról – http://www.kerekvilag.sulinet.hu/nyito.php

http://www.pecsinapilap.hu/?id=39446

A Miniszterelnöki Hivatal blogja a reklámokról és egyebekről: http://egyenloesely.freeblog.hu/

Rendezvény Erdőkertesen:

http://www.erdokertes.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=981&Itemid=172

Könyvajánló:

Kálmán Zsófia és Könczei György: A Taigetosztól az esélyegyenlőségig, Osiris Kiadó, Budapest, 2002