Gazdasági externáliák számolása a médiában

Veresegyházon átlagnál több művelt ember él, beleértve ebbe a magasan és kevésbé magasan iskolázottakat. Ennek következtében egyre többen tisztában vannak azzal, hogy az üzemek által kibocsátott légszennyezés valamilyen százalékban növelnie kell a megbetegedéseket. (Rejtélyes módon a mi térségünkben a gyomor és bélrendszeri halálozási adatok magasabbak az országos átlagnál.) Vagyis, amit az ipar pénzben termel, vagy a rosszul kezelt szennyvíz spórlásként pénzmegtakarítás az egyik oldalon jelentkezik, az a betegek gyógyítsa terén költség a településnek is. Mindez minden moralizálás nélkül, pusztán a gazdasági érdekeket vizsgálva is új megvilágításba helyezi a lakosságra telepített ípar létjogosultságát.

A fenti összefüggésekkel egyre többen tisztában vannak, azonban valószínűleg kevesen tudják, hogy a termelési externáliáknak megpróbálják már ki is számolni a konkrét pénzben mérhető kárát, sőt – az egyébként határérték alati – szennyezéskipocsátások adatait beírva egy honlapon, kalkulálható a várható életkorrövidülést is. http://www.legszennyezes.hu/

Hogy ezek a számítások tudományosan milyen alaposságúak, azt az ÉVÉ-nek nincs módja megítélni, az azonban biztos, hogy ezeknek a számolásoknak a nyilvánoságban való játékai elterjesztik azokat az ismereteket, amelyek a „minél több gyár annál jobb” gondolkodás végét is jelenti. (Egy cikket a témáról a nol-on találtunk: http://nol.hu/tud-tech/szamold_ki_a_legszennyezest_, de a fentebb közölt honlaplinkből merített a lap is, ezért mi inkább az eredeit emeltük ki, ahol a kalkulálás is elvégezhető.)