Víztisztítással világhódító úton – Etyek, Telki stb.

Etyek és Telki Budakeszi közelében a Zsámbéki-medence szélén fekszik, bár fiatal borvidéknek számít, de azért a Törley pezsgő is mindeki számára ismerős. Etyek már kitalálta magát, mert filmstúdiója is van. Etyek Önkormányzati honlapja arról tájékoztat, hogy a helyi nyilvánosság bármely törvényeket át nem hágó fórumának, helyi lapjának helyet biztosítanak. Talán a nyilvánosságra fogékony vezetés hozzájárulhatott, hogy a két 3 ezer fő fölötti falu, mely a budapesti kiköltözőknek épp oly kedvelt pontja, mint Veresegyház, rátalált egy nagyon izgalmas természetbarát víztisztító technológiára. (A megvalósulást támogatta a filmstúdió is, s mondhatnánk, hogy így könyű.)

A mi kérdésük is az volt eredetileg, mikor településnézőbe indultunk, hogy membrán- vagy biológiai-módszer?

A víztisztítás technológiájához nem kell értenie egy laikusnak, elég csak annyi, hogy mi a végtermék, és mennyibe kerül. De azért egy picit most mélyebbre ásnánk.

Találtunk a neten egy céget, az Organicát, ami magyar víztisztító szabadalommal rukkolt elő, és nem sokkal később 2007-ben a világ akkor legerősebb vizes cégével, a francia Veoliával kötött szerződést, és a név is Organica-VWS lett Ez azért elég beszédes ahhoz, hogy érdemes legyen megnézni mit tudnak…

Találtunk ugyanakkor egy másik neves céget is, a GE-t, mely amúgy is ismert már Veresegyházon. Ők a membrános technológiát tudják, hasonlóan egyébként a francia multihoz, csak ők egy kanadai céget vásároltak fel, a Zenon-t. Ez is modern technológiával rukkolt elő. Laikusként úgy tűnik, ők a versenytársak, lehet világméretekben is, de itt Európában mindenképp. Mindkettő technológiája előtt elámul, és kalapot emel az ember.

A membrános (Zeonon-GE) technológia is meg kellett küzdjön megoldási nehézségekkel (pl. a membránon elszaporodtak a nemkívánatos gombák), és a „koncentrált természetű” (Organika-VWS) tisztán biológiai modell kialakítása is eltarthatott néhány évig. A referenciák alapján úgy látjuk, 2001-ig váratott magára az első beruházás a tisztán biológiai modellben. Ennek lényege, hogy különböző fázisokon keresztül, baktériumak, algák, növények, csigák, kagylók, sőt halak végzik táplálkozásuk során a tisztítást. (Jó volna tudni, hogy a halakban akkor méreg van a végén?- persze ez is laikus kérdés a részünkről, de hát laikusok vagyunk.) Akárhogy is, a technológia után Kína is érdeklődött. Az Organica nevezetű cég szerette volna Magyarországra hozni az ökotechnológia központját, de lehet, hogy Kína jobb üzlet így, a multival összeházasodva már. Tulajdonképpen azért is lehetett szükség a házasságra, mert hirtelen túl sok lett a kínai megrendelés. (Kínában egy nagyobb ház víz-újrahasznosításához is kellenek a víztisztítók.)

A membrános Zenon-GE kristálytiszta vizet tud a szennyvízből készíteni, aminél nyilván nem létezik jobb. Afrikában vagy másutt, akár még Kínában is, ahol minden víz fertőzött, a membrános technológia korszakalkotó, életmentő, nem lehet vele versenyezni. Nálunk más a helyzet.

A csak biológiai rendszer ugyan nem tud előállítani ivóvizet, csak felgyorsítja az élővilág folyamatait (néhány évről pár hétre). A membrános viszont értelemszerűen drága eljárás, és drága üzemeltetésű is.

Nyilván jó volna találni olyasvalakit, aki meg tudja mondani, hogy a Zenon-GE magyarországi projektek tényleg Eu-s támogatással mennek, míg az Organica-VWS beruházáshoz nem kér pénzt, csak az üzelmeltetéshez. Vagy, hogy milyen időintervallumra vállaják az építést. De nyilván ezekkel a kérdésekkel tisztában is vannak a város vezetői, ha egyszer a víztisztítás nálunk napirenden volt/van. Nyilván beszerezték a szükséges infókat az adott cégektől.

 

Az mindenesetre látszik, hogy a GE egy szemre ipari létesítményt hoz létre, míg a másik cég egy botanikus kertet. Azt is tudja a kedves olvasónk, hogy mi Veresegyház jövőjeként valamiféle zöld központot álmodunk, s ha az Organica üzletfilozófiája is ez, akkor hirtelenjében őket álmodjuk most ide. Helyileg egész pontosan oda, ahol a mostani víztisztító is van, azaz a macikhoz. A szöszölő nyárfaültetvény helyett is, amely most a kicsorgó szennyvizet volna hivatva pár év múlva megkötni, egy változékonyabb, biológiailag rugalmasabb, területet szeretnénk.

Így fest a Zenon tisztítója

 

 

Etyek (1000 köbméter/nap, 2007-től) vagy Telki (2004) az eddig megépült általunk a neten talált legnagyobb kapacitású víztisztítója az Organicának, ezért látogattunk el virtuálisan a helyszínekre. A GE mintatelepe pedig Oroszlányban található, ahová nem rég veresegyházi lakosok látogathattak el, nem csak virtuálisan.

És így az Organica utolsó medencéje

 

 

Olvasnivaló:

A Zenon tesztje önmagáról, amiből megtudható, hogy a membrános is biológiai, meg hogy igazán a hagyományos üllepítő rendszer versenytársaként fejlesztették ki.

A Zenon technológia részletesebben és hazai megvalósult példák (pl. Oroszlány beruházása)

A GE vízüzletága , és a versenyhivatal engedélye 2006

De az Organica esetében is van 2006-os versenyhivatali engedély, s van multinacionális partner pl. a Veolia

 

 

Kenyeres István az Organica vezetője 2007-ben még azt nyilatkozta, hogy egy 20 ezres város víztisztítója 400 millió Ft-ba kerül.

Telkiben cikk készült az Organica víztisztítójáról. Ez a link feltétlen ÉRDEMES az OLVASÁSRA.