I. Zöldakadémia – Nádudvar

Egyesületünk meghívást kapott az I. Zöldakadémia Konferenciára, melynek központi témája a megújuló (bio) energia alkalmazási területei. A meghívásnak örömmel tettünk eleget, hiszen egyik lehetséges kitörési pontnak tartjuk, hogy Veresegyház kutató és kereskedelmi központtá váljon e területen.

A rendezvényszervező Nádudvar a múlt rendszer egyik mezőgazdasági fellegvára volt. A hagyományos népi mesterségeket bemutató turisztika mellett jelenleg is a növénytermesztés és az állattartás a fő bevételi forrás. A Hortobágy széli 9 ezer lakosú kisváros nagyon rendezett képet mutat: jó állapotú utak, nagy közparkok, rendben tartott közintézmények, megyei színvonalú és nagyságú művelődési ház. Bár Hajdúszoboszló mindössze 18 km-re van, a település közepén lévő, közelmúltban felújított gyógyfürdőre mégis van igény. A város vezetőségének meggyőződése, hogy a kistérségek alternatív megoldásokkal kiutat találhatnak a mindinkább fenyegető energiaválságból. A tavalyi Agrárakadémia sikerén felbuzdulva kezdeményezték a Zöldakadémia megrendezését.

 

 

  • Elsőként Hegyi Gyula EU parlamenti képviselő beszélt az uniós energiapolitikai kihívásokról. Ismertette a 2020-ig teljesítendő vállalásokat, miszerint 15%-ra kell növelnünk a megújuló energia felhasználást, ami jelenleg csupán 4 %. Ennek is nagy része (90%) biomassza, amit felerészben sajnos tűzifából állítanak elő. Jövedelmünkhöz képest irreálisan sokat költünk fűtésre, energiában 2-szer annyit mint Nyugat-Európában. A képviselő hangsúlyozta, a távlati cél, hogy minél többféle energia álljon rendelkezésre. (Jó Magyarországi példákat is említett: Tordas, Porcsóapáti, Mezőberény.)
  • Ezután bemutatkozott a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa (zöld ombudsman). Feladata az egészséges környezettel kapcsolatos panaszok kivizsgálása. Nemcsak nagy, országos, hanem helyi ügyekben is. Külön kiemelte a civil közösségek szerepét közvetlen környezetük védelmében. Az ipartelepítéseknél kiemelten kell figyelni a környezetterhelésre.
  • A későbbiekben hallhattunk a Báránd községben kezdeményezett energiafűz termelésről. Ez egy gyorsan növő, nagyüzemi módszerekkel betakarítható energianövény, mely ráadásul alkalmas a gyökérzónás szennyvíztisztításra is, valamint felszívja a talajban levő nehézfémeket.
  • Majd a Nádudvaron tervezett biogáz kis-erőmű ismertetése következett: A kis-erőmű mezőgazdasági hulladékból termelne zöldenergiát. A lényege, hogy a helyben keletkező anyagokat használja fel, mivel szállítással már túl drága lenne. A biogáz kis-erőművel akár kommunális hulladékkal is működhetnének.
  • A nap folyamán tisztázódtak a zöldenergia alapfogalmai is.

alternatív energiák: nap, víz, szél, geotermikus – (nagyhatalom lehetnénk)

megújuló energiák: néhány éven belül, jelentősebb emberi beavatkozás nélkül újratermelődik, pl. biomassza – mezőgazdasági termeléshez kötődik, a keletkezés helyén illik hasznosítani.

energianövények: energiafű, szalma, kender, cirok