Tisztelt TESCO!

Hozzászólásokat köszönjük, levél megy.

Tisztelt Tesco!

Tudomásunkra jutott , hogy egy újabb áruházat szeretnének építeni a Pest megyei Veresegyház és Szada határán, Szada közigazgatási területén belül…

Mivel a Zöldhatóság a törvények értelmében lakossági észrevételeket is várt a környezetvédelmi engedélyezési eljárás keretén belül, úgy gondoltuk, mi is leírjuk véleményünket, észrevételeinket a tervezett beruházásról. Írtunk már a Zöldhatóságnak, s írtunk Szada polgármesterének is.

A körnéyken 1,5- 2-km-ként vannak TESCO, CBA, és egyéb, kisebb –nagyobb szupermárketek, kisebb nagyobb alapterületű , vegyes profilú áruházak. Készített riportot a helyi rádió, és az utca embere egyszerűen nem értette a TESCO üzletpolitikáját. Mi is úgy véljük nincs szükség egy ilyen beruházásra a lakosságnak, s a helyi vállalkozóknak és kiskereskedőknek pedig még kevésbé. Ennek ellenére levelünk nem azzal a céllal született, hogy bármit megakadályozzunk, bár örömmel vennénk, ha megérthetnén milyen üzletfilozófia is van a TESCO szándékai mögött.

Végül is levelünk azzal a céllal íródik, hogy ha már a beruházást Önök akarják, akkor az a lakosság megelégedését is kiváltsa, ezért úgy gondoltuk, néhány javaslatot is megfogalmazunk.

A Vasút utcán lehet majd megközelíteni az áruházat, de ez az utca járda nélküli és veszélyes belterület, ahol már ma is állandó a gyorshajtás. Az autó nélküliek ezen az utcán fognak menni, pedig itt még közvilágítás sincs. Az önkormányzattal való egyeztetéssel segíthetnek a probléma megoldásán, ami már a működtetés kulturált feltétele is. (Láttuk az előzetes hatástanulmányt is, ami a járműforgalom megugrását is részletezi.)

Közlekedéshez tartozó észrevételünk a bicikliparkoló létesítése. Ez nem csak Eu-s tenderd, de itt a falusi kultúra keveredvén a beköltözők és itt nyaralók sportos életszeretetével összhangba kerül, és fokozott biciklizéssel..

A TESCO családbarát áruházlánc kíván lenni. Az előzetes hatástanulmány szerint csak négy családi autóparkolót terveznek. Ez nevetségesen kicsi, kérjük növeljék. A területen amúgy is arányaiban jóval nagyobb a kisgyerekesek száma, mint akár Gödöllőn.

S ha már család, és belépünk az áruházba. Ajánljuk a pelenkázó helység elkészítését is, mellyel a TESCO adós más nagyáruházláncolat szolgáltatásaihoz képest.

Fokozott figyelmet szeretnénk elérni környezetvédelmi kérdésekben. Ezek egy részét megírtuk már a Zöldhatóságnak, de önként vállalt szolgáltatásokkal a minimális feltételek teljesítésén túl, a terület és a lakosság érdekeit is szolgálhatják. Szintén olyan dolgokat említünk, melyek a jövőben már elvárt civilizált feltételek lehetnek, ma még szolgáltatás. Ilyen a szelektív hulladékgyűjtés lehetősége. (Csomagolóanyagok visszagyűjtésétől kezdve bármilyen más hulladék bevétele felvethető itt. Kérjük tovább, hogy tegyék követhetővé sajtá hulladékuk, pl. az árukról lekerült csomagolóanyagok, becserélt árúk stb. újrahasznosítási sorsát.) Egy ilyen szadai minta TESCO-val bemutathatnák a hulladékgazdálkodásukat.

Javasoljuk tehát egy zöld-TESCO felépítését, hőszivattyú, napelem stb. Ennek helyi példaértékű reklámozásába mi is beszállnánk, és egész biztos a civil közösségek támogatását elnyernék.

Reméljük segíthettünk ötleteinkkel,

Tisztelettel:

Élni Veresegyházon Egyesület