Pásztor és Csiki-Bege

Nyomozás indult (PDF 150K) Pásztor Béla polgármesterrel és Csiki-Bege Lajos vállalkozóval szemben

2008 június 24-én Nemetz Lajos alpolgármester egy olyan ingatlanügylet javaslatát terjesztette elő, melyben 100 millió Ft helyett 40-ért akartak átadni területet. A tranzakció létrejött, de ezt többen a közösségi vagyon eljátszásaként értékelték, és feljelentést tettek.

A szereplők Pásztor Béla polgármester, valamint az Automax Kft (azaz Csiki-Bege Lajos). Az ügyletben a feljelentők szerint kijátszásra kerültek az Eu-s pályáztatási feltételek, valamint a város saját törvényei. A bejelentők aggályait mndenestre alátámasztja, hogy az ügyészség Vám-és Pénzügyőrség Középmagyarországi Regionális Nyomozó Hivatalát bízta meg a nyomozás lefojtatásával.

A nyomozást gyakran megtagadja a hatóság, néha olyan egyértelmű ügyben is, mint ami a mi hivatali visszaélés panaszunk, tehát a mostani történet egész biztos igen komoly.

Emlékeztetőül van ebben a történetben egy különös igazságügyi ingatlanszakértői értékbecslés is, amely furcsa mód pont annyira becsülte az ingatlan értékét, mint amennyiért a polgármester és a vállalkozó megállapodott. Szerintünk az ingatlanbecslő is bajban van. Kisebb bajban vannak azok, akik az ügyletet támogatták, ám jogi értelemben nem felelősségre vonhatók, csak politikai felelősségük vethető fel.

Az ügylet furcsaságaival már 2008-ban foglalkoztunk, és részletesen be is számoltunk róla. Ld: Ingatlanértékesítés veresegyházi módra című írásunk.