Feketelista

Interneten elérhető feketelista található a cégek adótartozásáról, kifizetési problémáikról, a velük szemben elindított csődeljárásokról. Egy céget s bármilyen üzleti tevékenységet folytatót elitélhet a Versenyhivatal, a PSZÁF, mint például a napokban tette ezt Soros Györggynél, akit felelősségre vont az OTP elleni pénzügyi manipulációért. (Soros válaszát ld: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?feed=1&k=2&i=112479)

Megtalálhatjuk a www.feketelista.hu honlapon, hogy a számunkra fontos cég milyen fogyasztóvédelmi eljárás alá került, vagy hogy milyen munkajogi elmarasztalásban részesült.

Mire is jó ez az adatbázis? Miért is jó ez nekünk? – Egyfelől azért, mert az ember szívesebben szerződik olyan cégel, amelyik nincs rajta a feketelistán. Mert a cég egy pályázat során elmondja magáról, hogy mennyi mindent csinált, s megismerjük a referenciáit, de nem ismerjük meg a disznóságait. Sőt, egy-egy pályázat kiírásakor akár feltételként is szabható, hogy ne legyen rajta a feketelistán.

A korrupció és a gátlástalan vállalkozások visszaszorításában egyaránt fontos a feketelista, s fontos ez önvédelemből is.

Az érdekesség kedvéért bejelentkeztünk, és megnéztük, hogy veresegyházi vállalkozás van-e csődeljárás alatt. Nincs.