Mi lehet a hitelszavazások mögött?

Annyit sikerült elérni az egyesületünknek, hogy a számvizsgálót az utolsó pillanatban értesítették a 200 milliós áthidaló hitelfelvételről, melyre az önkormányzatnak az óvoda építkezési kifizetések miatt lett szüksége. Azt még nem sikerült elérnünk, hogy az előterjesztés teljes legyen, és az értesítés időben történjen. Rocskai János negyed órával az ülés előtt tekinthetett csak bele az anyagba. 200 millió forint azért nem kis pénz, talán megfelelőbb előkészítést érdemelne.

 

A 200 millió fedezete egyre gyanúsabb. Kettőt akartak az előterjesztésben felajánlani, az ISKOLÁT és a TERMÁLFÜRDŐT. A testület a termálfürdő fedezetét kivette, ami persze azt jelenti, hogy az iskola önmagában a Takarékszövetkezetnek kevés lehet még. Gondoljanak azonban két dologba bele. Az egyik, hogy mekkora lehet ott a baj, ahol valaki már a legértékesebb dolgait ajánlja fel fedezetként, csak hogy hitelhez juthasson. Ez esetben valószínűleg nem vehetjük komolyan a város földvagyonáról szóló polgármesteri eszmefuttatásokat. A másik pedig, hogy ha fizetésképtelenséget jelentünk, ugyan mit tud kezdeni a Takarékszövetkezet az ISKOLÁ-val? S ha mégis tud, milyen következményei lehetnek ennek?

Érdekes dolgokra derül fény mostanság az önkormányzatokban. Itt van például egy INDEX.hu cikk (szájbarágó), ami kísértetiesen ismerős helyzeteket ír le:

A haverod az önkormányzatnál megbeszéli az értékbecslővel, hogy a piacon amúgy ötszázmilliót érő ingatlant csak háromszázmillió forintra értékelje fel, és ez az érték kerül a szerződésetekbe is.

Kiírhattak volna pályázatot is, és annak adhatták volna el, aki a legtöbbet ígéri, de nem ez történt.

Az önkormányzat képviselő-testülete mindegyik tranzakcióról zárt ülésén döntött