Csiki-Bege támogatásra szoruló kezdő vállalkozó

Komoly vita bontakozott ki akörül, hogy egy területet miért harmadannyiért értékesít az önkormányzat, mint a vele szemben lévőt évekkel korábban. Az egyik oldal sorolta az érveket, elmondta, hogy képviselőként az a dolga, hogy az önkormányzat vagyonát védje, a másik oldal hivatkozott a munkahelyteremtésre, az egyik kifogásolta, a másik védte az eljárást, az egyik furcsállta, hogy csak egy pályázat érkezett be, a másik örült, hogy legalább van egy veresegyházi vállalkozó, aki pályázott, az egyik azt állította, hogy ez célzottan neki lett kiírva, a másik szerint a történetben semmi korrupció nincs, az egyik azt állította, hogy volna itt más pályázó is, ha időben lenne nyilvános a pályázat (ld. a tó körüli botrányt) a másik azt, hogy innen még senki nem ment el úgy, hogy ne tudta volna itt hagyni a pénzét stb. Zajlott az élet annak rendje és módja szerint. Az egész nagyon átlátszó klientúra építésnek tűnt, mely évtizedek óta zajlik itt Veresegyházon, de láthatóan már kiveri a biztosítékot, és az okosabbak nem partnerek ebben.

Összesen 16-an voltak jelen, az egyik oldalon több képviselő szólalt meg, a másikon zömében csak a polgármester, néha az egyik alpolgármester, és ha kellett a jegyző. Ők dolgoztak. De az egész társaságból a legbosszantóbb számomra a hat Kuka volt. Képzeljenek el egy két órán keresztül zajló pergő vitát, ahol még sértések is elcsattannak, és csak úgy hullanak az érvek, a lóláb meg kilóg, és van hat képviselő, akiknek az egészről semmilyen észrevételük, megnyilvánulási szándékuk nincs. Ez a hat képviselő aztán egész véletlenül pont úgy szavaz, ahogy Pásztor Béla polgármester kéri. Nem kavarják fel őket az indulatok. Figyeltem őket, egyikük igen élvezhette, mert végigmosolyogta az egészet, öten pedig feszesen ültek, mint akik kellemetlenül érzik magukat.

A szünetben kértem, hogy szóljanak hozzá ők is, mert ezzel megtisztelnék azokat, akik figyelik az eseményeket. Az észrevételem felháborodást keltett, azt mondta a hat Kukából kettő, hogy milyen szemtelen vagyok, meg hogy ők viszont nem tisztelnek engem. Hirtelen közlékenyek és indulatosak lettek, ami abból a szempontból mégiscsak megnyugtató, hogy tudnának beszélni, ha akarnának. Nos, a hat Kuka valójában ugye hat szavazógép. Jobban tennék, ha csak az ülések végére jönnének be, és benyomnák azt a gombot amelyiket kell.

Azért kértem, hogy szóljanak hozzá, mert ha már ilyen szépen tolják a polgármester szekerét, legalább néhány butasággal, a nyilvánvalóan vállalhatatlan döntések melletti nevetséges érvekkel legalább lejáratják magukat. A többi képviselő mint minden ember, aki cselekszik néha téved, néha hibás állításokat tesz, néha elnézést kér a szavaiért, stb. De a hat Kuka semmi ilyesmit nem tesz. Ők csak úgy vannak, mint a befőtt, aztán hónap végén lehet menni a pénztárhoz. Irigylésre méltó egy munka, ki ne örülne egy ilyen állásnak? (Gondolom azért sokan nem, hisz többségünk nem szeretne báb lenni. Bizonyos emberek miért válnak hangos balekokká, mások miért Kukákká? Milyen okai lehetnek ennek? Érdek? Önbizalomhiány? Manipulálhatóság?) Aki küzd, aki érvel, aki kockáztat, az része a munkának, közöttük is vannak balekok. És a hat Kuka ? Haragszom a hat Kukára, legalább balekok legyenek. Elég annyit Veresegyházon tenni a közért, hogy ilyen látványosan ne csináljanak semmit? Miért nem ültetnek be helyettük óvodás gyereket? (Elnézést kérek az óvodásoktól, nem úgy értem, hogy ők bábok volnának vagy ilyesmi!) Hát ezért kértem, hogy szóljanak hozzá, mert úgy gondoltam a rádióhallgatókat érdekelheti az ő álláspontjuk is.

És ekkor jött az újabb fordulat: a szünet után jó hosszú időre adáskimaradás volt. Elárulom a titkot, a hat Kuka a szünet utáni adáskimaradásban sem szólt egy szót sem, viszont ennek kiderülése az olcsó áron történő területértékesítést kifogásoló képviselők azonnali távozását váltotta ki.

Az egyik oldal állítása szerint azért nem ment a közvetítés, mert erre a polgármester kérte a technikust, a polgármester szerint viszont csak a szünetre vonatkozott a kérés, hiszen a testleti ülésre nem vonatkozhatott.

Akár hiszik, akár nem, de Pásztor Béla polgármester ezt mondta szó szerint:

A Csiki-Bege cég önkormányzati területvásárlása az 50 fős üzemlétesítésre még függőben van.