Parlagfű és politika

Az írás arról szól, hogy miként is találkozott az ÉVE a jegyzővel, milyen párbeszéd is zajlott a polgármester úrral, mit is gondol a szerző arról, hogy valaki miért nem ír alá egy olyan támogatást, amely pénzbe nem kerül, és egy egész város csak profitálhat belőle.

Az ÉVE (Zsolt Péter elnök és személyem képviseletében) a Jegyzőnél (dr. Tahon Róbertnél) tett bemutatkozó látogatása során megragadta az alkalmat, hogy egy – hirtelen beugrott” – ÁNTSZ által kiírt parlagfű-mentesítési pályázathoz az Önkormányzat elvi támogatását kérje. Az Önkormányzatnak ez semmilyen költségébe nem kerül, csak nyerne vele: a város területének egy részén vállalnánk a parlagfű lekaszálását és elszállítását. Nyilvánvalóan támogatandó. Így gondolta ezt a Jegyző Úr is, aki azonnal megírta a támogató nyilatkozatot, aláírta és lepecsételte, (azaz annak rendje és módja szerint szerepkörében ellenjegyezte), valamint átvitte a Polgármesterhez aláíratni, hiszen az Önkormányzatot – törvény szerint – a Polgármester képviseli. Eltelt azonban talán negyed óra is mire kijött azzal, hogy a Polgármester Úr csak akkor hajlandó aláírni, ha látja a pályázatunkat. Ezt azonnal odaadtam. A Polgármester Úrnak ekkor már nem volt ideje átolvasni, mert el kellett mennie. A Jegyző Úr azzal kommentálta az eseményt, hogy „görcsök vannak”, amit jó volna minkét oldalról oldani, és megígérte, hogy amint tud valamit az ügyről, telefonál. Egyetértően elváltunk. Kifele menet a folyosón találkoztam a Polgármester Úrral, akit köszöntöttem, de csak arra futott idő az elfoglaltsága miatt, hogy egészsége felől érdeklődjek.

Egész nap nem kaptam telefont a pályázat elvi támogatása felől. Este azonban az történt, –miközben feleségemmel sétáltunk a tó körül, – hogy a Haldorádónál levő étteremben megláttuk Pásztor Béla polgármester urat egy társaságban. Ugyan nem illik zavarni magánéletében, de tekintettel arra, hogy a pályázat határideje a következő nap jár le, és aznapra már szabadságot kellett kivennem, meg aztán az ügy egyszerű és a következő napom tervezhető időbeosztása érdekében mégiscsak egyeztetetnem kell, ha bele szeretnénk vágni a parlagfű-irtásba, továbbá az út is úgy vitt, hogy elkerülhetetlen lett volna legalább egy köszönés, így köszöntem és diskurzust kezdeményeztem. E párbeszédet az alábbiakban a lehető legpontosabban igyekszem felidézni:

Én: Jó estét Polgármester Úr!

Polgármester: Jó estét!

Én: Gondolom, tudja mi a kérdésem?

Polgármester: Annyi kérdés van, mire gondol?

Én: A parlagfű-mentesítési pályázatunkat aláírja-e?

Polgármester: Megmondom egyenesen, hogy nem írom alá! Inkább keressenek maguknak civil tevékenységet, ne a politikát!

Én: Politika a parlagfű?

Polgármester: Ne az önkormányzattal foglakozzanak, arra ott van az önkormányzat. Valami más tevekénységet keressenek a saját területükön!

Én: Értem. Adná ezt írásban is?

Polgármester: Nem kell írásba adnom.

Én: Tudom, hogy nem kell, éppen ezért kérdem, hogy írásban adná-e?

Polgármester: Éppenséggel írásba adhatom. Jöjjön be hétfőn.

Én: Jó, de kedden úgyis testületi ülés van, akkor kérném.

Polgármester: Hétfőn, jöjjön be csak hétfőn.

Én: Akkor hétfőn. További szép estét!

Polgármester: Viszontlátásra!

Ezt kommentár nélkül is hagyhatnám, de azt hiszem, hogy félreérthetőbb ez így nyersen. Én magam sem remekeltem az esetlen megfogalmazásaimmal, és a kontextust ismerve jobban tudok segíteni az értelmezésben, valamint a felidézés pontatlansága is félrevezető lehet. Biztos vagyok benne, hogy a Polgármester Úr nem gondolja azt, hogy a parlagfű politika. Talán inkább helyi politikára gondolt, és az, hogy mi legyen a parlagfűvel, az valóban a helyi politikához tartozhat. Ugyan valószínű, azt szeretné, hogy az ÉVE egyáltalán ne foglalkozzon helyi politikával, és a megfogalmazásából kisejlő gondolati irányultság egy ilyen Freud-i elszólásnak tekinthető, de véleményem szerint azt akarta volna mondani, hogy ne az önkormányzat tulajdonában levő földeken akarjunk parlagfüvet irtani, mert azt megteszi az önkormányzat.

Ez az értelmezés is felvet kérdéseket. Miért nem fogadja el a segítséget? Azért mert tőlünk kapná? Nem lehet, hogy ilyen kicsinyes. Vagy azért mert nincs is parlagfű Veresegyházon? De van, pl. a Kisrét utcai dombon, ahova az általa szabálytalanul telepített több ezer köbméter sitt került, ott csak a parlagfű és a szamárkóró virul. Vagy azért mert köztudottan komolytalannak tekinti a parlagfű-veszélyt és fittyet hány az irtásának jogszabályi kötelezettségére? Ez sem lehet, hiszen a városban rendszeresen történik kaszálás. Egyszerűen csak nem fogadja el a segítséget a parlagfű irtáshoz. Elfogadja viszont, hogy a Föld napján a szemét összegyűjtésében segítsünk. Vagy azt sem kellene? Mi a különbség?

Szabó Zsolt