Nem szégyen a kisebbtől tanulni

Nézzenek oda! Mivel találkozik az olvasó ember? Az őrbottyáni Önkormányzat két hirdetése jelent meg a napokban a nyomtatott sajtóban (Népszabadság; HVG). Nem az önfényezésről szól, nem helyreigazítást közöl a média. Egyszerűen az őbottyáni testület teszi a dolgát, azt is a törvényeknek megfelelően. Eladósorba került egy ingatlan a településen? Egyetértés megvan? Igen? Nosza rajta, adjuk el! A törvényeknek megfelelően. Apróságnak tűnik, de innen a szomszédból nézve ez hatalmas és elismerésre méltó tett. Mert Veresegyházon ez nem szokás.

Itt az Önkormányzat a kulisszák mögött egyezkedik, hatalmas fakanalával keveri az üstben a szája íze szerinti fűszerezett étket. Az, hogy ez másnak ma hogy ízlik, vagy netán holnapra már megromlik az étel, nem érdekli. Csak kavarja, kavarja. Ha van egy „jó lehetőség” vagy van egy „jó vevő”, akkor azt megoldja, mert a fő cél a város fejlődése, a jobbító szándék mindenekelőtt való.

…hogy ne a levegőbe beszéljünk. Itt van mondjuk a „Csiki-Bege projekt„, ahogy ezt mostanában szokás emlegetni. Van egy vállalkozó aki a kínálkozó alkalomra lecsap(na), megegyezik a Polgármesterrel, majd valaki ezt megtudva, keresztbe tesz neki, egy picivel jobb árat ígér. A mi vállalkozónk pedig lehajtott fejjel elkullog. A másik meg röhög a markába. Csodálkozunk, ha a vállalkozók nem repdesnek a felkínált veresi lehetőségektől? Az üzleti élet a bizalomra épül (persze ez nem jellemző mostanában). A tisztelt képviselőtestület persze egyöntetűen felhorkan és tiltakozik. Van nagy tiltakozás. Mintha nem ezt látnák már 40 éve, és nem asszisztáltak volna eddig is a Polgármesternek. lásd pl. az eredetileg a Becton&Dickinson-nak ígért ipari terület -testületi- döntése

…vagy itt van az iparosítás, mint az egyetlen, Veresegyházat a kátyúból kihúzó csodafegyver. Iparűzési adó. Fényes szelek. Kisöprik majd a Városból a bút, a bajt. Csak azt felejteik el közölni a városi méltóságok a lakosokkal, hogy az iparűzési adó csak időleges, 5-10 év múlva (vagy hamarabb) már csak híre-hamva látszik majd. Most kötvényt bocsájtunk ki, hosszútávú kölcsönt veszünk fel 10-20 évre, mert a városi méltóságok ezt gondolják az egyetlen járható útnak. Az, hogy mi történik majd 5 év múlva, azt már nem kötik az orrunkra (van olyan érzésem, hogy nem is gondolnak bele, nincsenek tisztában a döntésükkel)

…nézzük a volt Becton-os területen a sittlerakást. A média a veszélyes hulladéklerakásra igencsak kényes, lassan ha az ember eldob egy csikket (persze tuti nincs látótávolságban még Budapesten sem egy vacak kuka sem), abból már hír lesz. Ha valahol leöntenek 2 teherautó építési törmeléket, akkor ugranak és „2 milliós bírság” címmel hosszan értekeznek róla. Itt, kis hazánk egyik szegletében a 30 milliós bírság az semmi. Az hogy ezt az Önkormányzat fizeti, természetes. Hab a tortán, hogy a képviselőtestület úgy hajt fejet e felett, hogy valójában nem adott felhatalmazást az illegális hulladéklerakásra (jegyzőkönyv szerint). De ez sem tudja kibillenteni a képviselőket réveteg mivoltjukból. Megszavazzák. Ha a büntetés kevesebb lesz, akkor annak még örülnek is.

Örvendjünk? Inkább tanuljunk a kisebbtől.