ÉVE-Polgármester találkozó

Veresegyház polgármestere és az ÉVE elnöke a mai nap a város jövőjével kapcsolatos témákról beszélgetett. A beszélgetést az ÉVE kezdeményezte, hiszen mind a város közel- mind távoli jövőjéről közös gondolkozás szükséges.

Kedves Barátaink, kedves Érdeklődők !

 

A beszélgetés kezdeményezésének részemről a „felelősség a BD távozása után” volt az apropója. Mondhatja bárki, hogy ez elsietett beszélgetés volt, hiszen mit tudhatjuk mi ebben a pillanatban, hogy mi is lesz a végkifejlet. Mi azt gondoljuk, hogy most már a BD távozása utáni teendőkre kell felkészülni, így ezzel a beszélgetéssel nem késlekedhettünk.

Most is, ugyanúgy ahogy a korábbiakban, nem a feszültségek kiélezését, hanem a lehető legjobb megoldás megkeresését tartottam fontosnak. A beszélgetésben elismertem, hogy mind a népszavazás kezdeményezésével, mind a beruházás ellen való fellépésünkkel feszültséget keltettünk. Tettük ezt a lakókörnyezetünk megóvása, és Veresegyház hosszú, és új irányú, lakosság-barát fejlődésének érdekében.
Rövid távú témában arról beszélgettünk, hogy mit tehetünk mikor a BD távozik, hogyan kommentálhatjuk az így azonnal beálló helyzetet, hosszú távon pedig arról, hogy ki kell dolgozni a megszorítások preferencia-sorrendjét.

Nekem – hallva korábban a képviselőtestületi gazdasági értékeléseket – meggyőződésem, hogy pénzügyi válság elkerülhetetlen. Egy ilyen válságos szituációban – mondtam -, amikor a közterhek emelése, fejlesztések megállítása, előjogok visszavonása stb. van kilátásban, rendkívül felelőtlen politikai magatartás ezt még társadalmi ellenségeskedésekkel tetőzni.A beszélgetés során kiderült, hogy a preferenciák tekintetében továbbra sem értünk egyet. Más jövőt, más fejlődési útvonalat látunk még ebben a kényszerpályának tűnő helyzetben is. Együttműködni hosszútávon tehát aligha tudunk majd.
Egyetértettünk azonban abban, hogy a felelősség elhárítása – vagy másra hárítása – nem helyes magatartás. Pásztor Béla polgármester úr kifejtette, hogy rá sohasem volt ez a magatartás jellemző.

Ez esetben úgy gondolom, hogy a BD távozásától függetlenül kialakult pénzügyi hiányt nem szabad tovább bagatellizálni. A BD távozása miatti bevételkiesésből származó feszültség kezelésében pedig közös a felelősség. Közös felelősségvállalással lecsendesíthetjük azokat, akik bűnbakokat akarnak keresni, és akik ellenségeskedést kívánnak szítani.

Felvetettem, hogy a célunk nem az volt, hogy a BD ne telepedhessen le Veresegyházon kívül más, arra alkalmas helyen. A félreértések elkerülése érdekében, a közeljövőben nyitottabb kommunikációra van szükség a városunkban. (Épp az ilyen nyitottság teszi lehetővé, hogy az ország megtartson fontos beruházókat.)

Mondtam néhány lehetőséget, hogy milyen könnyen is lehet közösen a feszültséget szító embereket visszafogni, elismerve és felajánlva egyúttal azt is, hogy neki, mint politikusnak ebben sokkal nagyobb gyakorlata van, és szívesen állunk rendelkezésére.

2007. szeptember 29.

Zsolt Péter