Csata a fecskendőgyár ellen

Csata a fecskendőgyár ellen

A veresegyházaiak nem akarnak veszélyes üzem mellett élni

Viktor Sándor • 2007. június 6. -NOL
Harcba szálltak a Pest megyei Veresegyház észak-nyugati részén lakók az önkormányzattal a szomszédságukba tervezett fecskendőgyár építése ellen.

 

 

 

Veresegyház képviselő-testülete januári ülésén döntött úgy, hogy a beépítetlen Csonkás területéből több mint húsz hektárt fecskendőgyár építése céljára elad az amerikai érdekeltségű Becton Dickinson cégnek. Az elképzelést márciusban egy lakossági fórumon jelentette be Pásztor Béla, a város polgármestere.

Szoljár Csaba, az egyik csonkási lakos azt mondta: a helyiek a hír hallatán tájékozódtak, és megtudták, hogy a gyárban veszélyes anyagok használatára is sor kerülhet. Az üzem a tervek szerint mintegy 150 méterre lenne a lakóházaktól, így a nyugalmunkat is háborgatja. Ezért népszavazással próbálják megakadályozni a gyárépítést.

Zsolt Péter, aki családjával egy jó minőségű életforma reményében választotta lakóhelyéül Veresegyházat, a város jövőképe miatt aggódik. Véleménye szerint sokan ingatlanjaik, mások a városkép leértékelődésétől tartanak. Zsolt Pétert elsősorban a fertőtlenítés során használatos etilén-oxidos eljárás veszélyessége aggasztja. Tudomása szerint a cég franciaországi gyárában, Grenoble-ban, ahol ezt az eljárást alkalmazzák, a teljes lakosságot védelmi oktatásban részesítették, ahol elsajátították: mi a teendő katasztrófa esetén.

Az önkormányzat környezetvédelmi bizottságának elnöke, Tatár Sándor – aki a Tavirózsa Egyesület jelöltjeként került be a testületbe – tartózkodott a szavazástól, amikor a polgármester felhatalmazást kapott az amerikai céggel történő előszerződés megkötésére. Mint elmondta, döntését többek között befolyásolta, hogy nem készült részletes környezetvédelmi hatásvizsgálat. Hozzátette: a kiszemelt terület túl közel van a lakóépületekhez. Kifejtette: az egyesület általában nem ellenzi a környezetbarát ipartelepítést, de a hatósági engedély a szakmai felvetések egyharmadát érinti csak, ezért a Tavirózsa Egyesület élt a fellebbezés lehetőségével.

Az elégtelen információk gerjesztik a lakossági ellenkezést – állította Pásztor Béla. A gyárban egyszer használatos fecskendők készülnek majd üvegből. A technológia során nem használnak etilén-oxidot. Márciusban a polgármester lakossági fórumon ismertette a beruházást. A csonkási lakosok közül tizenhárman voltak a hallgatóság között. Ezért újabb fórumot tartanak majd. A polgármester – aki nem tudott arról, hogy időközben a Tavirózsa Egyesület fellebbezett – megjegyezte: ő ismertette az egyesülettel a környezetvédelmi engedély tartalmát, ám akkor a szervezet két alelnöke, Rekvényi László és Tatár Sándor úgy nyilatkozott, hogy számukra tisztázódtak a félreértések.

Pásztor Béla kijelentette: a város jövőképe nem változik, Veresegyház kertváros volt, és az is marad. Hangsúlyozta: az üzem felépülését követően a város adóbevétele több mint húsz százalékkal fog nőni.

A település jegyzője, Lebek László június 5-én tette közzé, hogy elutasította a népszavazási kezdeményezést. Mint mondta, a népszavazásra feltett kérdés arra vonatkozott, hogy épüljön-e gyár a csonkási területen – márpedig az ipari terület, az építtető rendelkezik minden szükséges hatósági engedéllyel, így a döntés nem tartozik a képviselő-testület hatáskörébe. A jegyző hozzátette, a kezdeményezők a határozatot jogi úton megtámadhatják.