Csontvázak a szekrényből 3. – Veresegyházi önkormányzati ingatlanbiznisz

 

Az Élni Veresegyházon Egyesület mindig is a Város és városlakók érdekét képviselte, így most mi is “örömmel” reklámozzuk T. Olvasóinknak az Önkormányzatnak jelentős bevételt biztosító, akciós árú, kiváló állapotú, korszerű lakásokat, melyeket a Travill Invest Zrt-vel kapcsolatba hozható L&H Stone Kft. építtetett:

A hirdetés ITT olvasható.

Az Önkormányzat júliusban vásárolta potom 303 millió forintért azt a 22 lakást, amelyet most értékesíteni óhajt. Felmerül a kérdés: honnan volt az Önkormányzatnak felesleges 303 milliója lakásvásárlásra? Nos, természetesen a mindig kéznél levő Travilltól ismét sikerült –  ezúttal 300 milliós – hitelt szerezni, a szokásos 20%-os kamatra.

Ha Ön olyan rendkívül csavaros észjárású, hogy felvetődik Önben, miért is kell a forráshiányos Önkormányzatnak lakásokkal vigéckedni, sajnos erre a kérdésre nem sikerül választ kapni. Kétségek közt hánykolódott júliusban a Pénzügyi Bizottság is, hiszen Nagy István elnök úr kerek perec kijelentette: „Jelen pillanatban erre a beruházásra nincs keret”. Más kérdés, hogy néhány perc  múlva ebbéli aggodalmait felülírta a polgármester úr iránti feltétlen lojalitás, és a többi bizottsági taggal együtt egyhangúlag megszavazták a lakásvásárlást. Ennyi idő alatt nyilván előkerült 300 millió…

Fel sem merült bennük annak gondolata, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően a hitelfelvételt közbeszereztetni kéne, mint ahogy a lakások vásárlására sem írtak ki közbeszerzést, pedig természetesen arra is kellett volna.

Az ominózus bizottsági ülésen a polgármester úr ismét megcsillantott valamit határtalan tudásából. Porig alázva a tudatlan ingatlanforgalmazó szakmát az alábbi kijelentéssel írta be magát a marketing nagykönyvébe: „Ezekre a lakásokra gyors értékesítési stratégiát kell végrehajtani. Meg vagyok győződve, hogy szélesebb körű hirdetés nyomán ezek a lakások 2-3 hónapon belül elkelnek.”

Meg kell hagyni, néhány napon belül már valóban olvasható volt a hirdetmény az Önkormányzat hivatalos honlapján. Érdekesség, hogy a lakásokat a Gábor Csaba címére bejegyzett Veresmester Kft. ma is hirdeti. Rendes tőlük. Bár mindjárt hozzá is tesszük, hogy ők kissé érthetetlen eszközökkel próbálták meg értékesíteni a lakásokat, hiszen az ingatlanpiac aktuális ármozgásaival szemben ők megemelték az ingatlanok árát januárhoz képest. Furcsa eszköz, ha minél hamarabb szabadulni szeretnénk a lakásunktól. Kivéve, ha biztosan tudjuk, hogy lesz rá vevő…

 

Veresmester honlapján megjelenő hirdetés 2012 januárjában,

 

és az árak jelenleg.

Nos, eltelt 4 hónap, itt az ideje megnézni, hogy az Önkormányzat által megvásárolt 22 lakás közülvajon mennyit sikerült értékesíteni.

Az Önkormányzat honlapján szereplő hirdetmény szerint eddig EGYETLENEGYET SEM! Nem hozta meg tehát az eredményét az a „gyors értékesítési stratégia”, amiről polgármester úr oly magabiztosan beszélt. Reméljük, szegény lakáseladással megbízott önkormányzati dolgozóknak nem kell kukoricán térdepelniük, mert nem tudják a piaci ár felett eladni a lakásokat.

 

És akkor számoljunk:

Az Önkormányzat 300 millió Ft 20%-os kamatozású hitelből vásárolta a lakásokat több mint 4 hónappal ezelőtt. Könnyen kiszámítható, hogy ez a tranzakció havonta 5 millió forintba kerül az önkormányzatnak, azaz 1 lakás árát a mai napig már sikerült teljes egészében eljátszani a felelősen gazdálkodó képviselőinknek. És akkor nem számoltuk az amortizáció, a takarítás, karbantartás stb. költségeit…

A 20%-os kamat túlságosan nagy, hiszen a veresi Takarékszövetkezet lakossági áruhitelt most 15% kamatért ad, amihez még fedezet sincs, míg az önkormányzat a 20%-hoz ingatlanfedezetet biztosít. A termelőeszköz üzletágban, ahol a fedezet az eszköz maga, jellemzően 11-12% kamattal lehet hitelt kapni. Miért történt a törvényi előírásokkal szemben közbeszerzés nélkül ilyen magas kamaton hitelfelvétel?

Azt sem értjük, ha az önkormányzatnak szüksége van önkormányzati lakásokra, akkor miért építtet, miért nem inkább vásárol jó állapotú használt lakásokat, amelyekből bőven van Veresegyházon. Ez sokkal olcsóbb lenne, és még a lakásaikat eladni kívánó sokszor megszorult veresieken is segíthetne.

Továbbra sem tudható, hogy miért volt szükség e hirtelen lakásvásárlásokra, miért kell az önkormányzatnak olyan feladatot is felvállalni, amelyhez semmi köze sincsen. Az ÁSZ erre a testületi ülésen külön is felhívta a figyelmet, azaz a képviselők tudták, hogy törvénytelen dolgot szavaznak meg. Az ÁSZ megfogalmazott kifogásainak semmibevevése, a közbeszerzések elhagyása, a likvidhitelek jogszabállyal ellentétes felhasználása még akkor is megengedhetetlen, ha abból az önkormányzat anyagi hasznot húzna. Jelen esetben ráadásul nem ez a helyzet, hiszen a kamatterhek miatt még a vizionált 2-3 hónapon belüli eladás esetén sem keletkezett volna nyeresége a Városnak. De ismét valakinek szívességet kellett tenni, aminek mi, veresiek isszuk meg a levét.

És ha valaki azt hinné, hogy tanul az esetből polgármester úr és képviselőink, nos, csalódnia kell. Hiszen már nyáron megköttetett az a kezességvállalási szerződés, ami alapján jövő tavasszal az önkormányzat további lakásokat vásárol mintegy 70 millió forintért az újonnan megalakult Privát-Termál Kft-től (ennek körülményeivel a későbbiekben külön cikkben foglalkozunk).

Megint valaki jól jár…

Talán nem véletlen az sem, hogy a polgármester úr épp a 300 milliós lakásvásárlásról szóló júliusi képviselőtestületi vitában ragadtatta magát az alábbi sokatmondó kijelentésre: „Az elmúlt időben számtalan olyan dolgot tettünk, ami nem volt törvényes…”

 

Korábbi írásokat ld.:

Csontvázak a szekrényből 2. – A város dinamikusan fejlődik?

Csontvázak a szekrényből 1. – Merre tovább Veresegyház?