Közmunkáztam Veresegyházon

 

A Garabonciás utca mező felöli járdaszegélye elkészült. (A kép előterében jómagam, aztán egy Garabonciás utcai lakó, aki a háza előtti szakaszon segített, ezután látható a fiam, aki majd egy órát kitartott velünk, végül két profi Gamesz munkás, akik a legtöbb munkát végezték.)

Jó volna ha befejezésképp még egy kefével rendelkező gép is végigszaladna, és az út másik oldala is igényelne még egy kis takarítást.

Ahhoz, hogy ez a rendezettség megmaradjon kellene még valamit kitalálnunk, de kezdeném először magával a közmunkázás helyi információival, hátha valaki a példámat szeretné követni. (Részletesebb szociológiai elemzést is készítek, ha valamelyik újságban megjelenik, jelzem a honlapunkon is.)

A szabálysértés kiváltható közmunkával. Napi 5 ezer Ft-ot számolnak fel. A munkával rendelkező szerintem szabadsága terhére ezt bárki kihasználhatja. Ugyanakkor akad némi meglepetés a rendszerben. Ha az ember veresegyházi, minden ügyét Gödöllőn intézik, kivéve az egészségügyi munkaalkalmasságit. E nélkül a papír nélkül nem kezdheti meg a munkát, de ezt bárhol beszerezheti. Egy helyet biztosan nem ajánlok, és az a Misszió, mert 12 e Ft-ot kérnek az alkalmassági papírért. Kicsit felháborító azért az összeg, másutt 6, sőt egyes helyeken 2 ezer Ft-ért is megcsinálják.

Ha az ember ezt az eljárásmenetet választja, a bürokratikus menet igen szigorúvá válik, a határidőket be kell tartani, a kijelölt munkahelyet el kell fogadni. A gödöllői munkaügyi központ jó esetben Veresegyházt jelöli ki, de akár gödöllői helyet is adhat. A következő lépcsőben vissza kell igazolnia a helyi szintről a központnak, hogy megjelentünk a közmunkán, és azt becsülettel elvégeztük. Ha ezt az igazolást nem állítják ki, mehetünk a börtönbe leülni a büntetést.

Én mobiltelefonltam vezetés közben, ez három nap közmunkával volt kiváltható.

A Garabonciás utca járdaszegélyét tettük rendbe. A Gamesz munkatársaival dolgoztam, akiknek ezúton is köszönöm a segítséget. Végül is elég látványos a különbség a takarítás előtti és utáni állapotot tekintve. A fő kérdés az, hogy mitől is maradhatna ez ilyen rendezett? – Az ember ugyanis szereti, ha a munkája nem megy veszendőbe az első falevélhulláskor.

Vagy úgy maradhatna így, ha a Gamesz rá volna vehető, hogy géppel, vagy munkásokkal végigmenjen később is az utcán – most már szinten tartani jóval könnyebb lenne -, vagy pedig azért maradna ilyen, mert a lakók megcsinálnák a házukkal szemben lévő oldalt is. Nem kötelezhetők rá, mert önkormányzati területről van szó, de nem tudom Önök mire tippelnek, melyik kimenet a valószínűbb.

Lenyírtam a belógó ágakat – egyébként ezt már máskor is megtettem, noha nem ebben az utcában lakom -, és fellapátoltam az út szélére rámosódó földet. Mióta megépült az út, ezt tisztelet egy-két kivételnek, lakosnak, nem tette meg senki, ezért aztán már volt itt annyi föld, hogy a gyom is megtelepedett rajta. Most visszakaptuk az utat eredeti állapotában. Visszakaptam én is, mert autóval járok rajta, tehát saját magamnak is dolgoztam.

Ha azonban a civilek nem segítenek – hasonlatosan a szemétszedéshez – akkor a mostani eredmény 1-2 év alatt semmibe veszhet.

Minél több közmunkás van, annál kevesebb lakossági civil munkára van szükség, és fordítva. A kettőnek egyensúlyba kell kerülnie ahhoz, hogy a környezet rendezett maradjon. Ezt átgondolva egyrészt a lakosok nem anyázhatják folyamatosan a Gameszt, mert kapacitásuk nem korlátlan, viszont elvárható a politikai vezetéstől is, hogy ne tekintse ellenségének a civilek segítését.

(Emlékezetes ahogy Pásztor Béla Veresegyház polgármestere megakadályozta egyszer, hogy beszerezzünk fűkaszát Ld. itt., egy másik alkalommal pedig egy nyertes pályázatunkat, melynek során a ligeteki óvodakomplexumot akartuk ligetessé tenni pénzösszegének átutalását szabotálta el. Utóbbi miatt fel is jelentettük. Ld. itt. S noha feljelentésünket elutasították, erkölcsileg a polgármester mindkét tette elítélendő.)