Városfejlesztés

Tolnai Ildikó képviselő asszony (215-221 perc): Városfejlesztési koncepció elkészültét méltatta (honlapunkon megtalálja itt), majd kiemelte azt a három területet, melyet a testület is szentesített:

1. termálvíz kihasználása (4 csillagos szálloda Búcsú téren + Csonkásfürdő)

2. medveotthon kinálatának bővítése pl. pihenőparkkal

3. tórendszer rehabilitációja

Első két pontban pályázatkiírást javasolt. Az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) végeredményét a rövid átfutási idő miatt védelmébe vette, végezetül pedig a középtávú adósságledolgozási terv kidolgozását javasolta a Pénzügyi Bizottságnak.

Kommentár

A 4 csillagos szálloda Veresegyházon első pillanatra is irreálisnak tűnik, a Ramada (Balatonalmádi), Novotel (Budapest), Gellért (Budapest) a 4 csillagosak. Csak nehogy valami trükk legyen a háttérben (igazából nem is akarnak 4 csillagosat, csak a józan pályázókat riasztják így el). Polgármesterünk szokása előbb mindig megtalálni a vállalkozót, majd ha már tudja kivel kell egyezkedni, születik meg a személyre szabott pályázati kiírás. Ezek a módszerek ellentétesek az európai normákkal, s nem véletlenül, hiszen a magunk részéről korrupciónak tartjuk akkor is, ha látszlag a város érdekei mentén történik, és illegális pénzmozgás magánzsebbe nincs. Azért korrupció ez is, mert a politikai hatalom tartós megvásárlása történik közben, és a közösség pénzén ez inkorrekt. (Nem beszélve arról, hogy Pásztor Béla utódja folytatja majd a helyi hagyományokat, csak már esetleg nem pusztán politikai tőkére vágyik, a gépezet neki már, különösképp ha a polgármester holdudvarából kerül ki, „helyileg kidolgozott”).

Az IVS-nél nem pusztán az a lényeg, hogy a 90 nap az ország összes településének rövid volt. Nálunk megfogalmazásra is került, hogy nem hivatkozhat rá az önkormányzat szakanyagként, és hogy azonnal megkezdi a javítását. Reméljük emlékszik erre a képviselőasszony, és most, amikor a Kis-réti ipart akarják lenyomni a város torkán tesz ő is azért, hogy felhívja a figyelmet az IVS csak azért lett elfogadva, hogy technikai akadályok ne gördüljenek a pályázatok elé. Jó volna korrektségre kényszeríteni az igérgetőket.

A középtávú adósságledolgozási terv már akkor jó ötletnek tűnt. Azóta a Pénzügyi Bizottság új vezetés alá került, és kemény javaslatok is hangzottak el. „Nem a beszéd, hanem a tettek számítanak”, hogy Pásztor Bélát idézzük, aki ennek a közmeghallgatásnak a végén ezekkel a szavakkal fordult kioktatólag újfent Tatár Sándor felé. Nem tudjuk miért, de nekünk úgy tűnt, hogy Pásztor Béla az, aki könnyen ígér, és maga sem gondolja komolyan amit mond (ld. pl. nem lesz ETO hazugságát, és más cselekvéseit, melyek a személyiségére utalnak), hosszan prédikál, közhelyeket mond, szereti a frázisokat és az általánosságokat, bölcselkedve kioktat stb. Tatár Sándornál ilyen megnyilvánulásokat nem tapasztaltunk eddig.

közmeghallgatási sorozautunk

vége