Ombudsmani válasz

Ombudsmanhoz fordultunk legutóbb, mikor Pásztor Béla polgármester úr megtagadott tőlünk egy aláírást, hogy a parlagfűirtásban pályázhassunk. A pályázatot miatta elbuktuk, de az eset visszhangra talált. A helyi csetepatéból legyen legalább az ország számára előrelépés. Ez volt a cél, ami úgy tűnik meghallgatásra talált. A polgármesterünk hibáiból is származhatnak még jó dolgok.

Bővebben a javaslatunkról, és a válaszlevélről:

Javaslatunk az volt, hogy a civil szervezetek hitelessége és/vagy a polgármesteri ajánlólevél legyen a pályázatok befogadásának kritériuma, ne pusztán a polgármesteri ajánlás, mert mint esetünkben is létezhet olyan település, ahol a polgármester politikai céljai érdekében nem támogatja a civil tenniakarást. Pásztor Béla számára nyilván kellemetlen, ha a mi civil szervezetünk társadalmilag hasznos tud lenni. Zavarát bizonyítja még, hogy a Kossuth Rádió megkeresése elől ő kitért, mi nyilatkoztunk.

Fülöp Sándor ombudsman úrtól kapott válaszlevélből néhány sort kiemeltünk:

Ön levelében írt jelenségek, problémák közül többel is foglalkozni fogunk. /…/ Jövő tavasszal indítunk a parlagfű vonatkozásában egy vizsgálatot /…/. A pályázati rendszer, illetőleg az önkormányzatok és a területükön működő civil szervezetek viszonya megkerülhetetlen kérdései ennek a témakörnek. Levelének egy másolatát emiatt ehhez a vizsgálati tervhez is csatoltam.