Környezetvédelmi határozat

Egyesületünk régóta küzd a veresegyházi Csonkás határában lévő terület megmentéséért. Ez a küzdelem hozta létre magát az egyesületet is. Később viszont már nem csak a közvetlen szomszédságunkért, hanem az egész város fejlődéséért szerveződtünk újjá.

Hogy mire is lehetne használni a csonkási, és a város más területeit, azt hamarosan a „Kitaláljuk?” című sorozatunkban ismertetjük.

A Csonkás melletti terület sorsa változatlanul hányattatott. Igaz, hogy – talán némi közreműködésünknek is betudhatóan – a Becton-Dickinson nevű injekciós fecskendőgyár a maga Etilén-Oxidos fertőtlenítési terveivel elvonult innen, de az iparterületté nyilvánítás akaratunk ellenére megtörtént. Igaz, hogy a sitt-lerakásért jelentős büntetést kiszabtak, de a sitt-elhordás mindmáig nem történt meg. Ma kaptuk meg a Felügyelet határozatát(KTVF: 4895-15/2008 határozat: 1.oldal; 2.oldal), melyet Egyesületünk kudarcként él meg.

(MTI-OS hír: 39 milliós „sitt-bírság” Veresegyházon)

 

Környezetvédelmi Felügyelethez írott beadványaink lényege a várossal szembeni büntetés eltörlésére fókuszált, tekintve, hogy a környezetszennyezésre a képviselőtestület nem adta áldását, azt a polgármester személyesen magára vállalta. Felelősségre vonását mindmáig hiányoljuk, a sitt elhordására pedig – ahogy a Föld napján is tettük -, most is felszólítjuk!

A Felügyelet határozatában a vállalkozóra kiszabott büntetés mit sem segít rajtunk, mi a humusz visszahordását, és a sitt elvitelét kértük. Pusztán, az, hogy a hatóság büntetési tételeken változtat, a területen nem segít.

Egyesületünk megpróbált az elhanyagolt területen segíteni, és parlagfű irtást vállalni, de a polgármester ebben is akadályozni próbált minket. Pályázatunkat hiányosan, az önkormányzati támogatás nélkül postáztuk.